Napoved dirke – odlična konkurenca v Podnanosu

Gorskohitrostna dirka v Podnanosu sicer ni del velikih evropskih sistemskih tekmovanj, kljub temu pa se je na drugo izvedbo dirke prijavila zelo kakovostna in pestra druščina 92 tekmovalcev. Katera so najzanimivejša imena?

Prvi imeni dirke bosta italijanska voznika Fausto Bormolini (Nova Proto NP01C) in Federico Liber (Wolf GB08 Mistral). Bormolini je lani proti Rebernicam vozil z hitrostjo vse do 227 kilometrov na uro, letos pa bo zmago poskušal ponoviti s športnim prototipom – poganja ga trilitrski motor V8 – in ne več klasično formulo. Liber je z zmago na Gorjancih dal vedeti, da bo tudi v Podnanosu zelo resen kandidat za zmago. Med formulami in športnimi prototipi bosta vozila tudi Slovenca Vladimir Stankovič (Osella PA21 Evo) in Mark Ivanov (Wolf GB08 Thunder).

Med klasičnimi avtomobili bosta v ospredju lanski zmagovalec Matej Grudnik (Renault Clio E1) in Milan Bubnič (Lancia Delta). Če bodo razlike med njima tako majhne kot na zadnji dirki na Dolenjskem, se nam obeta prava poslastica. Blizu jima bo lahko Anže Dovjak (Hyundai i30 TCR), sledita pa še Matevž Čuden (Porsche GT3) in Patrik Ruzzier (Fiat Punto Kit Car).

V Razredu 5a izstopa povratek Aleša Preka (Honda Civic), ki je bil v Podnanosu neulovljiv že lani. Skupno je v ta razred prijavljenih 19 tekmovalcev, od tega le štirje tujci izven slovenskega državmega prvenstva. Poleg Preka se na gorske dirke vrača tudi Luka Likovič (BMW 330i), tu je izkušeni Alojz Udovč (Renault Clio RS), pa vodilni v prvenstvu Klemen Trček (Renault Clio RS), Primož Kavšek z novim dirkalnikom (Citroen Saxo) in ostali. Podobno številčna je tudi konkurenca v Razredu 5b, kjer bo prvi favorit Nejc Trček (MG ZR 105). Z enakim dirkalnikom se bodo na štart zapeljali tudi Trčkov najresnejši tekmec Jan Pivk, pa tudi Žan Cankar in Boštjan Tratnik. Zanimivo ime med prijavljenimi je tudi Nejc Mrak (Suzuki Swift), nekdanji reli prvak.

Omenjeno konkurenco dopolnjujejo še en povratnik Anže Soklič (Peugeot 306), Boštjan Baša (Renault Clio RS) Teo Čekada (Škoda Octavia), prva favoritinja med dekleti Sanja Smrdelj (Yugo Integrale), atraktivni domačin Grega Kravos (Ford Sierra RS Cosworth), eden najglasnejših Filip Tornič Milharčič (Fiat 126 Proto) in še mnogi drugi.

Posebnost dirke bodo tudi številni starodobniki, kjer so bili letos najhitrejši Domen Popek (Fiat X 1-9), Boštjan Urbančič (Fiat 128 Coupe) in Matjaž Korošec (BMW 325i) ter šest voznikov italijanskega pokala RS Cup z vozili Seat Ibiza Cupra Cup.

Za popestritev gledalcev bodo pred vsako tekmovalno vožnjo vzdušje segrevali še nekateri atraktivni vozniki relija, ki bodo opravljali tako imenovane “taksi” vožnje. Prvo ime med njimi bo nekdanji italijanski reli prvak Umberto Scandola (Hyundai i20 Rally2).

Prva dva uradna treninga bosta na 4,7 kilometra dolgi progi potekala v soboto od 13. ure naprej. Tretji trening sledi v nedeljo ob 9. uri, od 14. ure naprej pa bosta nato potekali še obe tekmovalni vožnji.

Scroll to top