Dobrodošli – 3. gorskohitrostna dirka Šraml Podnanos

Že tretje leto zapored bo AK Ajdovščina Motorsport organiziral gorskohitrostno dirko med Podnanosom in Rebernicami. Dirka bo letos potekala od 5. do 7. julija.

Gorskohitrostna dirka v Podnanosu s tretjo izvedbo že postaja stalnica v koledarju slovenske avtomobilske sezone. Dirka bo letos ohranila svoj julijski termin, glavna novost pa je prihod tudi avstrijskega državnega prvenstva. To bo poleg slovenskega državnega prvenstva in zanimivih avtomobilov FIA CEZ prvenstva za starodobnike zagotovilo za vrhunsko in raznovrstno konkurenco.

Tekmovalna proga bo nespremenjena. Dolga bo 4,7 metra, njen povprečni naklon pa znaša 5,6 %. Rekord ima še vedno Fausto Bormolini (reynard K02) iz leta 2022. Lani je rekord med avtomobili postavil Matej Grudnik (renault clio E1), ki ima zdaj tudi absolutni rekord med Slovenci. Letos julija bo spet čas za iskanje najhitrejše linije med štartom in ciljem.

Gorskohitrostne dirke so ena najbolj skrajnih disciplin avtomobilskega športa. Za razliko od relija, ki poteka na več cestah in v raznovrstnih pogojih, so gorske dirke nekajkkilometrski šprint od štartne do ciljne črte. Bistvo je v popolni vožnji, v napadu na vso moč in polnem izkoristku tehničnih zmogljivosti dirkalnika, oprijema asfalta in psihološke trdnosti dirkača za volanom. Gorska dirka je najbližje tistemu, kar bi v avtomobilizmu lahko rekli moderno gladiatorstvo.

Zbrana publika lahko uživa v pisani druščini tekmovalcev, ki se predstavljajo tako s starodobniki, močno predelanimi klasičnimi avtomobili kot tudi športnimi prototipi in formulami. Na štartu se zaprejo vrata dirkalnikov, vozniki se z očmi ozrejo proti prvemu ovinku in ko se prižge zelena luč, takrat se začne iskanje popolnosti na cesti. Ta postane kot njihov oder. Po nekaj minutah v cilju preznojeni obrazi pogledajo proti uri, srčni utrip se jim umiri, s tekmeci si podajo roke in ob vrnitvi v dolino radi pozdravijo navijače.

Tretja izvedba gorskohitrostne dirke Podnanos bo tudi letos potekala pod generalnim pokroviteljstvom družbe ŠRAML iz Podnanosa. Zahvala gre tudi vsem ostalim pokroviteljem, lokalnim skupnostim, gasilcem, funkcionarjem, sodnikom in vsem ostalim podpornikom, ki boste omogočili izvedbo te atraktivne avtomobilske dirke. Sodeč po vtisih z lanske premierne izvedbe je potencial dirke velik in že letos ga želimo začeti izkoriščati.

Scroll to top