GHD Podnanos letos že julija

Dobrodošli in vljudno vabljeni na 2. izvedbo gorskohitrostne dirke ŠRAML Podnanos 2023!

Vipavska dolina že petdeset let diha z avtomobilskimi dogodki in letos bo AMD Ajdovščina Motorsport po uspešno izpeljanem reliju Vipavska dolina drugič pripravil tudi gorskohitrostno dirko v Podnanosu. To bomo letos namesto jeseni izpeljali že v začetku julija, tekmovanje pa bo potekalo na nespremenjeni progi iz lanskega leta. Aktualni rekord proge drži Italijan Fausto Bormolini s formulo, ki je lani progo prevozil s povprečno hitrostjo 146,2 kilometra na uro – rekordni čas je znašal 1:55,719.

Gorskohitrostne dirke so ena najbolj skrajnih disciplin avtomobilskega športa. Za razliko od relija, ki poteka na več cestah in v raznovrstnih pogojih, so gorske dirke nekajkkilometrski šprint od štartne do ciljne črte. Bistvo je v popolni vožnji, v napadu na vso moč in polnem izkoristku tehničnih zmogljivosti dirkalnika, oprijema asfalta in psihološke trdnosti dirkača za volanom. Gorska dirka je najbližje tistemu, kar bi v avtomobilizmu lahko rekli moderno gladiatorstvo.

Zbrana publika lahko uživa v pisani druščini tekmovalcev, ki se predstavljajo tako s starodobniki, močno predelanimi klasičnimi avtomobili kot tudi športnimi prototipi in formulami. Na štartu se zaprejo vrata dirkalnikov, vozniki se z očmi ozrejo proti prvemu ovinku in ko se prižge zelena luč, takrat se začne iskanje popolnosti na cesti. Ta postane kot njihov oder. Po nekaj minutah v cilju preznojeni obrazi pogledajo proti uri, srčni utrip se jim umiri, s tekmeci si podajo roke in ob vrnitvi v dolino radi pozdravijo navijače.

Druga izvedba gorskohitrostne dirke Podnanos bo tudi letos potekala pod generalnim pokroviteljstvom družbe ŠRAML iz Podnanosa. Zahvala gre tudi vsem ostalim pokroviteljem, lokalnim skupnostim, gasilcem, funkcionarjem, sodnikom in vsem ostalim podpornikom, ki boste omogočili izvedbo te atraktivne avtomobilske dirke. Sodeč po vtisih z lanske premierne izvedbe je potencial dirke velik in že letos ga želimo začeti izkoriščati.

V prihodnjih tednih vabljeni na našo spletno stran in družbena omrežja, kjer bomo pripravili še več zanimivih informacij, video posnetkov in tudi nagradnih iger.

Organizacijski odbor GHD Podnanos

Scroll to top